1. Home
  2.  | 
  3. Project
  4.  | Te Koop Weegbrug-Huisje

Te Koop Weegbrug-Huisje

Te Koop Uniek Monumentaal Weegbrug-Huisje  

Karakteristieke  BEDIENINGSGEBOUWTJE voor de weegmeester.

Dit gebouwtje is éénlaags onder plat dak en opgetrokken uit baksteen met metselwerk in halfsteens verband. Aan de voorzijde is het gebouwtje voorzien van vier geschakelde 4-ruitsvensters met houten kozijnen. Boven de vensters een bord met de aanduiding: “max 25.000 kg”. Aan de rechter zijgevel bevindt zich een houten deur met links daarvan een vierkant venster. Het gebouwtje dient gerenoveerd te worden.

De daadwerkelijke weegbrug bestaat uit een samengesteld weegdek van dubbele met houten planken belegde platen in een ijzeren constructie, omkaderd door een betonnen rand.

Het weegdek kan benaderd worden vanaf de openbare weg via een korte VENTWEG van authentieke betonplaten met een langwerpig PERRON ter afscheiding van de openbare weg.

Waardering
De weegbrug is van algemeen belang.
De weegbrug heeft enige architectuurhistorische waarde vanwege de bouwtechniek. Ook heeft het gebouw cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de geschiedenis van de landbouwsector, in het bijzonder van de handel en het transport van landbouwproducten. Daarnaast heeft het gebouw ensemblewaarde met de nabij gelegen tramremise en andere bouwkundige relicten die de geschiedenis van dit verkeersknooppunt weerspiegelen. Ook is de weegbrug gaaf bewaard gebleven, met inbegrip van de ventweg met betonnen platen. Tenslotte is de weegbrug typologisch gezien betrekkelijk zeldzaam.
De weegbrug is van gemeentelijk belang vanwege de architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde, ensemblewaarde, gaafheid en zeldzaamheid.

Ligging en bereikbaarheid:

Adres: Draaibrugseweg ONG

Plaats: Aardenburg (Draaibrug)
Jaar van bouw of aanleg: circa 1920
Architect/ontwerper: onbekend
Beschermde onderdelen: objectbescherming van het bedieningsgebouwtje en betonnen ventweg met perron

Opleveringsniveau: In huidige staat.

Prijs: 25.000,–